Opleiding Medical Care streeft naar maximaal haalbare zorg

De opleiding Medical Care is onder de maritieme trainingen één van de zwaarste om te volgen. De opleiding is bedoeld voor de kapitein van een schip of een andere leidinggevende, die belast is met de medische zorg aan boord. Een aantoonbare medische vooropleiding is vereist. Het doel van deze cursus is de cursisten zoveel kennis en vaardigheden bij te brengen, dat ze een ernstig ziek of zwaar gewond bemanningslid de hoogst haalbare zorg kunnen bieden. Deze opleiding gaat een stuk verder dan een standaard medische opleidingen. Die focussen op het behandelen van verwondingen en niet op de behandeling van zieke werknemers.

Medical Care doet een beroep op zelfstandigheid

De toelatingseisen voor de opleiding Medical Care zijn erg streng, maar desondanks zijn de cursisten uiteraard nog geen ervaren dokters. Om hen in staat te stellen ernstig zieke bemanningsleden te helpen wordt een beroep gedaan op het eigen beoordelingsvermogen en de zelfstandigheid. De cursisten leren methodisch te werk te gaan en de best mogelijke behandeling te geven. Het doel is tweeledig: als dat mogelijk is genezing van het zieke bemanningslid bewerkstelligen en als dat niet kan ervoor zorgen dat het bemanningslid zo comfortabel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kan worden vervoerd.

Strenge toelatingseisen

De offshore opleiding Medical Care is een combinatie van de cursussen Medical First Aid en Medical Care. Tijdens de opleiding leren de cursisten hoe ze de symptomen van een zieke collega moeten verzamelen en op basis van een stroomschema te beslissen hoe de collega moet worden behandeld. Ze leren – in overleg met een professionele arts aan de wal – hoe ze de behandeling moeten uitvoeren. Wie deze offshore opleiding Medical Care heeft afgerond wordt gecertificeerd. De opleiding is alleen toegankelijk voor officieren, die kunnen aantonen dat ze een adequate medische vooropleiding hebben gehad.