Wat is het STAP budget?

Jezelf constant ontwikkelen is heel erg belangrijk, maar voor sommige mensen is het lastig. Je kunt jezelf namelijk ontwikkelen met een training, opleiding of een cursus en dit kost geld. Dit geld is iets wat niet iedereen heeft en op deze manier wordt het lastig om jezelf te ontwikkelen. Werkgevers vinden het van belang dat jij constant bezig bent met jezelf te ontwikkelen. De overheid vindt dit ook belangrijk en daarom is het STAP budget in het leven geroepen door de overheid. Met dit budget is het mogelijk om toch die ene opleiding, cursus of training te volgen. Je kunt op deze manier aan jezelf werken en zorgen voor een betere ontwikkeling. Waarom is het nu belangrijk om jezelf te ontwikkelen? En hoe werkt dit budget precies? In dit artikel vertellen we er alles over, zodat je er meer over te weten komt.

Waarom jezelf ontwikkelen?

Het STAP budget is dus het leven in geroepen door de overheid om de bevolking te stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen is heel erg belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw positie op de arbeidsmarkt. Werkgevers vinden dit ook van belang en als je werkzoekende bent is het budget ideaal om te gebruiken. Je kunt op deze manier laten zien aan de werkgevers dat jij jezelf ontwikkeld.  Jouw positie op de arbeidsmarkt wordt op deze manier een stuk beter en het vinden van passend werk is dan niet zo moeilijk. Ook als je al aan het werk bent bij een werkgever, is het handig om jezelf te ontwikkelen. Je kunt op deze manier beter jouw werk doen en eventueel beter werk vinden.

Met het STAP budget is er eigenlijk geen reden om niet jezelf te ontwikkelen. Het is namelijk gratis en dit moet voor iedereen erg motiverend zijn om te kiezen voor een opleiding, cursus of training.

Hoe werkt het STAP budget?

Het STAP budget is een subsidie voor scholing en het is een geldbedrag van maximaal 1000 euro. Dit geldbedrag kun je maximaal 1 keer per jaar gebruiken en je moet hiervoor minimaal 18 jaar of ouder zijn. Het is eenvoudig om het budget aan te vragen en dat kun je doen bij het UWV. De opleiding, training of cursus die jij wilt volgen moet wel in het STAP-scholing register staan. Iedere 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP budget en kun je een aanvraag maken.

Wat ga je doen?

Met het STAP budget kun je verschillende opleidingen, cursussen en trainingen volgen die in het STAP-scholing register staan. Hierbij kan het zijn dat de volledig opleiding gratis is, maar dit is niet altijd het geval. Soms kost een opleiding namelijk meer dan duizend euro en is het STAP budget alleen een aanvulling. Het is wel essentieel om een opleiding te kiezen die echt bij jou past, zodat je deze ook kunt afronden. Wanneer je een opleiding niet afrondt, maar wel gebruik maakt van het budget, moet je deze gewoon terugbetalen. Kies daarom echt voor iets wat bij jou past.