Dit is wat bitcoin halving betekent

bitcoins

Rijk worden van bitcoins: kan dat nog wel? In principe is het antwoord ja, al is het een stuk lastiger dan voorheen. De rooskleurige verhalen van mensen die in een handomdraai bakken geld verdienen is verleden tijd. Dat komt onder andere door drukte op de markt maar ook door maatregelen als bitcoin halving. Dat betekent trouwens niet dat je nu bitcoins links moet laten liggen!

Bitcoins herken je omdat ze:

  • een digitale munteenheid bevatten
  • verhandeld worden zonder database en tussenpersoon in de vorm van een bank
  • werken op een database die bestaat uit blockchains
aanschaf van crypto munten

Blockchains?

Juist dat laatste punt is belangrijk. Wat wat is een blockchain? In principe is het een digitaal systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dat kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals bij normale banken maar het kan ook gegevens bevatten zoals eigendomsaktes, afspraken of persoonlijke berichten.

De handel in bitcoins werkt dus op basis van een blockchain database. Een los blok in die chain van cryptovaluta noem je een transactieblok. Nu komt bitcoin halving om de hoek kijken. Want bitcoin halving is een automatische wijziging van het distributiebeleid van het aantal bitcoins per blok. 

Bitcoins kopen

Miners

Mensen die veel geld verdienen aan bitcoin, deden dit vaak door mining. De rekenkracht van de computer van deze miners werd gebruikt voor het verwerken van transacties in bitcoin, en daarvoor kreeg de miner een beloning in de vorm van bitcoins. Met bitcoin halving is het aantal bitcoins dat je kunt krijgen voor dit minen gehalveerd.