Zo maak je een efficiënt rooster

roosters-maken

Een efficiënt rooster maken is voor veel bedrijven een zeer lastige klus. Je hebt immers te maken met veel medewerkers die soms allemaal verschillende uren werken. Tevens heb je te maken met verschillende werkzaamheden. Sommige werkzaamheden verlangen meer expertise dan anderen. Bovendien kunnen sommige werkzaamheden alleen worden uitgevoerd terwijl andere werkzaamheden in teamverband moeten worden aangepakt. Dan hebben we het nog niet eens over vrije dagen van werknemers, feestdagen en andere regelingen. Vandaag geven we je dan ook een aantal belangrijke tips zodat jouw het roosteren een stuk beter afgaat. Bovendien zul je merken dat je werknemers stukken tevredener zullen zijn wanneer de planning in orde is.

Plan op basis van werkzaamheden

De eerste tip die we je geven is om het werk in te plannen op de werkzaamheden die zullen moeten worden uitgevoerd. Door een goede prognose te maken van de hoeveelheid werkzaamheden waarmee je te maken krijgt is het veel makkelijk om je werknemers in te plannen. Zo weet je immers zeker dat je altijd genoeg handen beschikbaar hebt en wordt gegarandeerd dat de klus op tijd is geklaard. Tegenwoordig zijn er veel systemen die je kunnen helpen om op basis van software een goede prognose te maken van de hoeveelheid werkzaamheden. Een ander voordeel is dat je zo je werknemers beter kunt inplannen op basis van hun expertise.

Rooster altijd in overleg met je werknemers

Een van de meest voorkomende pijnpunten werknemers is ongetwijfeld een planning waarin hun wensen en behoeften niet in zijn meegenomen. Vaak leidt een slecht rooster dan ook tot problemen of conflicten. Dit wil je voorkomen aangezien je wilt dat je werknemers tevreden zijn. De belangrijkste tip is dan ook om het rooster altijd in overleg te maken met je werknemers. Dit kan door goed te luisteren naar wensen en behoeften van werknemers ten aanzien van hun beschikbare uren, hun tijd en hun privé omstandigheden. Ook kun je experimenteren met zelfroosteren. Hier plannen je werknemers zelf hun eigen uren in. Bij vele bedrijven leidt dit al tot een efficiëntere werkwijze.