Wat zijn Automated Guided Vehicles

AGV 5

Heb je weleens gehoord van de term agv? De kans is groot van niet. Agv staat voor Automated Guided Vehicle, ofwel in het Nederlands automatisch geleide voertuigen. Nu moet je bij de term niet denken aan auto’s, motoren of andere soortgelijke voertuigen. Deze Automated Guided Vehicles hebben namelijk betrekking op de machines/voertuigen die je herkent van de fabrieken. Deze machines/voertuigen vervangen namelijk het (zware) handmatige werk middels automatische processen. Denk bijvoorbeeld aan voertuigen die de juiste producten op de loopband automatisch sorteren, en voertuigen die automatisch producten van plek a naar b vervoeren. Het zijn dus ontzettend slimme voertuigen!

De voordelen van Automated Guided Vehicles

Nu je ongeveer op het netvlies hebt wat Automated Guided Vehicles precies zijn, is het goed om eens te kijken naar de voordelen van deze voertuigen. Ten eerste maken deze automatische voertuigen het gehele productieproces vele malen efficiënter en sneller. De voertuigen vervangen namelijk het handwerk waarvoor soms in eerste instantie wel tientallen tot honderden mensen voor nodig zijn. Een machine neemt dit werk simpelweg over middels een knappe en slimme programmering. Doordat het werk middels een agv sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd, bespaart het bedrijf op de lange termijn flink wat personeelskosten ondanks een grote eerste investering van de agv’s.

Vervangen agv’s het werk van mensen

Een welbekend tegenargument van het inzetten van Automated Guided Vehicles is dat deze voertuigen op termijn ervoor zorgen dat vele banen verloren gaan. Op zich zit hier een kern van waarheid in. Het is immers zo dat wanneer eerst tientallen of honderden mensen nodig waren om producten te produceren, er nu middels agv’s misschien minder mensen nodig voor zijn. Agv’s nemen namelijk sommige taken over. Echter, is het in de praktijk vaak helemaal niet het geval dat er daadwerkelijk veel banen verloren gaan. Vaak verandert het werk van de werknemer juist omdat hij/zij zich nu bijvoorbeeld moet gaan bezighouden met het goed laten functioneren van de agv’s, het plegen van onderhoud en het begeleiden van de agv’s.