Wat houdt verspanen precies in en wat zijn de technieken?

machinebouw bedrijven

Verspanen is een term die vaak voorbij komt tijdens het bewerken van materiaal. Verspanen is dan ook een vorm van materiaalbewerking. Tijdens deze vorm van materiaalbewerking wordt er materiaal weggehaald waardoor het originele materiaal van vorm verandert. Het materiaal wat loskomt worden spanen genoemd. Dit kan bij groot materiaal of klein materiaal, denk bijvoorbeeld aan kotteren groot of kotteren van kleine constructies. De spanen zien er vaak uit als krullen, maar afhankelijk van de manier van verspanen verschilt dit. Er zijn dus meerdere verspaantechnieken, maar welke technieken zijn dit precies en welke soorten materialen kunnen allemaal verspaand worden? Dit kan erg goed zijn om te weten.

Welke technieken zijn er precies?

Kotteren is bijvoorbeeld een bekende verspaningstechniek. Bij kotteren is het product zelf in stilstand en beweegt het verspaningsgereedschap om het product of voorwerp heen. Vaak wordt er op deze manier een rond vlak gemaakt, bijvoorbeeld met een bijtel. Er zijn daarnaast nog veel meer verschillende soorten bewerkingen en verspanende bewegingen. Denk bijvoorbeeld ook aan zagen, slijpen, schaven, frezen, tappen, draaien, vijlen, honen, leppen en boren. De soort beitel bepaalt grotendeels hoe de verspaning eruit zal gaan zien. De bijtels hebben dan ook verschillende vormen, zodat de geschikte vorm kan worden gekozen voor de functie die op dat moment nodig is.

Kan je ook groot materiaal verspanen?

Kan je met verspanende werkzaamheden ook groot verspanen? Dat is een vrij simpele vraag om te beantwoorden, want kan namelijk gewoon bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in verspaningswerkzaamheden. Hiernaast kan verspaning niet alleen op grote materialen toegepast worden, maar ook op verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan metaal, kunststof, of hout. Gespecialiseerde bedrijven zullen ook deze andere materialen kunnen verspanen, ondanks dat verspanen het vaakst wordt gedaan met alleen metaal. Bij grote oplages kan er daarnaast gebruikgemaakt worden van CNC, waarbij een computer de verspaning bestuurt en daarbij dus snel en precies te werk gaat.