Hoe zorg je ervoor dat je personeel betrokken blijft?

Betrokken personeel is een belangrijke voorwaarde voor het goed presteren van een organisatie. Personeel is betrokken als zij zich inzetten voor de waarden en doelstellingen van .de organisatie en als ze gemotiveerd zijn de doelen te behalen. Maar dit bereik je niet zomaar. In deze blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat personeel betrokken blijft.

  1. Het geven van complimenten

Geef je personeel regelmatig complimentjes. Uit onderzoek is gebleken dat mensen beter presteren op het werk als hun bijdrage gewaardeerd wordt. Beloon niet alleen het eindresultaat, maar geef ook tussentijds complimentjes.

  1. Maak beslissingen niet alleen

Zorg ervoor dat je je medewerkers waar mogelijk betrekt bij (belangrijke) beslissingen, zodat ze merken dat hun mening ertoe doet. Dit is een erg belangrijk punt die je ook in veel andere blogs over personeelsadvies terugziet. Zorg er verder ook voor dat je belangrijke updates tijdig communiceert. Zo geef je je personeel het gevoel dat ze onderdeel zijn van het bedrijf.

  1. Creëer goede werkomstandigheden

Langzame computers kunnen zorgen voor een hoop frustratie. Ook kan niet iedereen even goed werken in grote, drukke kantoorruimtes. Zorg dus voor moderne hard- en software en regel voldoende stiltewerkplekken, zodat er goed gewerkt kan worden.

  1. Vertrouw je personeel

Durf je personeel te vertrouwen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om ervoor te kunnen kiezen om soms thuis hun werkzaamheden uit te voeren. Je kunt ze dan niet in de gaten houden, maar aan de hand van periodieke evaluatiegesprekken kun je nagaan of alles volgens planning verloopt. Of de werknemer dan een keer een uurtje meer of minder werkt, zou niet uit hoeven maken.
Uiteindelijk kun je niet alle werknemers op dezelfde manier motiveren om betrokken te blijven, omdat iedere werknemer anders is. Pas je motivatie dus ook zeker aan aan de persoonlijkheid van je medewerkers. Eventueel zou je hierbij geholpen kunnen worden met een gedegen personeelsadvies, bijvoorbeeld personeelsadvies in Assen.