Hoe kan je in Nederland je rijbewijs kwijt raken?

Rijbewijs ingevorderd door alcohol

In Nederland bestaan er verschillende manieren waarop je je rijbewijs kwijt kan raken. De bekendste redenen zijn rijbewijs ingevorderd alcohol en rijbewijs ingevorderd snelheid. Op het moment dat jij namelijk achter het stuur zit met te veel alcohol in je bloed, kun je zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer voor zowel je medebestuurders als voor jezelf. Daarnaast worden snelheidsovertredingen in Nederland ook hard aangepakt. Rijd je meer dan 50 kilometer per uur te hard? Dan zul je je rijbewijs kwijt zijn. In de bebouwde kom gelden zelfs nog strengere regels. Naast deze bekende oorzaken, bestaan er ook nog veel andere oorzaken. Deze ietwat onbekende oorzaken worden hieronder uitgelegd.

Je maakt herhaaldelijke verkeersovertredingen op de weg

Het gebeurt iedereen op de weg weleens dat je harder rijdt dan de maximumsnelheid of dat je per ongeluk iemand geen voorrang geeft op bijvoorbeeld het zebrapad. Hoewel deze fouten geen desastreuze gevolgen hebben, is het wel belangrijk om je ten allen tijde aan de verkeersregels te houden. Wanneer je namelijk als bestuurder herhaaldelijke verkeersovertredingen maakt, kan een van deze consequenties het innemen van je rijbewijs zijn. Bij deze redenen gaat het vaak wel om heftige en gevaarlijke verkeersovertredingen in de ogen van de politie en de overheid. Een voorbeeld van zo’n gevaarlijke verkeersovertreding is het te vaak rijden zonder geldig rijbewijs bijvoorbeeld.

Je kunt ook je rijbewijs kwijt raken door onvoldoende rijvaardigheid

Op het moment dat jij je auto instapt en de weg op gaat, draag je eigenlijk een hele grote verantwoordelijkheid. Je kunt namelijk met autorijden voor gevaarlijke situaties zorgen, op het moment dat je deze verantwoordelijkheid niet al te serieus neemt. Als je onvoldoende rijvaardigheid hebt, kan je rijbewijs ingenomen worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren nadat je voor meerdere ongevallen hebt gezorgd of nadat je al voor de zoveelste keer niet slaagt voor je rijexamen. Het is namelijk belangrijk dat je als autobestuurder verantwoord en veilig de weg op kan. Bovendien moet je je als autobestuurder ten allen tijde houden aan de verkeersregels die gelden.