Hoe doorloop je het MBO

Het schoolsysteem zit soms maar ingewikkeld in elkaar. Na de middelbare school begint het echte werk pas, wanneer je naar het MBO, HBO of WO gaat. Magister is omgeruild voor studiepunten en overgaan van jaarlagen is veranderd in doorstromen binnen niveaus. Hoe werkt dit nu allemaal binnen het MBO?

De niveaus op het MBO

Op het MBO begin je niet standaard aan niveau 1. Welk niveau je begint ligt aan je vooropleiding. Op MBO start kan je zien op welk niveau jij kan beginnen. 

Zo hebben de verschillende niveaus ook nog allemaal een eigen tijdsduur. De opleidingen op niveau 1 duren een jaar. De opleidingen op mbo niveau 2 duren een tot twee jaar. De opleidingen op niveau 3 duren twee tot drie jaar. En de opleidingen op niveau 4 duren drie tot vier jaar. Met een mbo-4 diploma kan je door naar het HBO. 

Doorstromen

Heb je geen middelbare schooldiploma of heb je jouw middelbare school nooit afgemaakt, dan start je bij MBO niveau 1: de entreeopleiding. Als je deze hebt afgerond kan je doorstromen naar niveau 2: basisberoepsopleiding. Hier kan je ook direct mee starten als je beschikt over een diploma van het vmbo basisberoepsgerichte leerweg. Wanneer niveau 2 is afgerond kan je doorstromen naar niveau 3: vakopleiding. Wanneer dit niveau is afgerond is er nog een mogelijkheid om door te stromen. Namelijk naar niveau 4: middenkaderopleiding of de specialistenopleiding. Aan niveau 3 en 4 kan je ook direct mee beginnen wanneer je een diploma hebt van het vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg, het vmbo theoretische leerweg, of als je over een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op het havo of vwo beschikt. Niveau 4 is gesplitst in twee opleidingen. De middenkaderopleiding is eigenlijk de ‘gewone’ mbo-opleiding en de specialistenopleiding is eigenlijk de kopstudie. De specialistenopleiding kan je alleen doen nadat niveau 3 of 4 op het mbo is afgerond.