Het overwinnen van angst: hoe een psycholoog kan helpen

Veel mensen krijgen te maken met angst. Een beetje angst is niet erg, maar het kan je leven voor een groot deel beheersen en beperken. Zo weerhoudt het ons bijvoorbeeld om nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar ook kan het ervoor zorgen dat je niet optimaal van je leven geniet. Vind je het lastig om met jouw angst om te gaan? En merk je dat het je weerhoudt? Dan kan een psycholoog waardevolle hulp bieden. Hieronder bespreken we hoe een psycholoog kan helpen bij het overwinnen van angst. Ook zetten we de meest effectieve therapievormen op een rij en vertellen we waarom het zo belangrijk is om hulp te zoeken. 

Behandelplan dat volledig is afgestemd op jou

Wanneer je je belemmerd voelt door jouw angst, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Psychologen zijn opgeleid om angst te begrijpen en te behandelen. Ze kunnen bijvoorbeeld de aard van jouw angsten identificeren en helpen je bij het vinden van de achterliggende oorzaken. Bovendien ontvang je altijd een behandeling op maat. Er wordt een specifiek behandelplan opgesteld dat volledig past bij jouw situatie, wensen en behoeften.

Effectieve therapievormen

Wanneer er een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld, wordt er gekeken naar welke therapievorm het beste bij jou past. Psychologen maken enkel gebruik van evidence-based therapievormen die effectief zijn voor het behandelen van angststoornissen. Dit zijn een aantal van de meest gebruikte therapieën bij angst:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT helpt je bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen. Het helpt je om op een andere manier naar je angst te kijken en daarnaast leer je nieuwe manieren om met je angst om te gaan. 
  • Exposuretherapie: de naam zegt het al, maar deze therapie richt zich op het blootstellen aan objecten of situaties die angst veroorzaken. Stap voor stap word je blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent en zo neemt de angstreactie in de loop van tijd af.
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT): wanneer je ACT volgt, ga je aan de slag met het accepteren van de angst. Tegelijkertijd richt je je op wat voor jou belangrijk is in het leven. Met ACT leer je nieuwe vaardigheden om met de angst om te gaan.

Individuele ondersteuning

Je ontvangt altijd persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten. Een psycholoog creëert een veilige, vertrouwelijke omgeving waar je vrijuit over je angsten en bijbehorende gevoelens kunt praten. Er wordt niet geoordeeld en je kunt altijd bij de psycholoog terecht met vragen. Bovendien kan de psycholoog je ook voorzien van tools en tips om met angstige situaties om te gaan.

Ondersteuning en follow-up

Aangezien je waarschijnlijk al langere tijd met angst rondloopt, kan het veel tijd kosten om er goed mee te leren om te gaan. Een psycholoog ondersteunt en begeleidt je bij iedere stap; je staat er dus niet alleen voor. Bovendien biedt een psycholoog voortdurende ondersteuning en monitort hij/zij je vooruitgang. Ook is het mogelijk om de behandeling tussentijds aan te passen. 

Conclusie

Of je nu een sociale angst hebt of bang bent voor een bepaalde situatie: angst kan je leven flink beïnvloeden. Maar met de juiste professionele hulp van een psycholoog kun je de angst wel degelijk overwinnen. Door het toepassen van evidence-based therapievormen, zoals cognitieve gedragstherapie, kun je leren om beter met je angst om te gaan. Professionele hulp inschakelen is goed, aarzel dus nooit om hulp te zoeken als je hier behoefte aan hebt. Samen met een psycholoog kun je werken naar een leven zonder angst.