Het nieuwe werken: wat is het eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk de afgelopen maanden wel eens langs horen komen: het nieuwe werken. Maar wat is het nou eigenlijk? Het nieuwe werken is een concept uit de ICT-sector met als uitgangspunt dat alle werknemers altijd en overal toegang hebben tot de relevante informatie die ze nodig hebben. Het gaat om een andere manier van organiseren en daarmee het leiderschap, samenwerking en organisatiecultuur aan te passen.

Wat zijn de kenmerken?

Het nieuwe werken kent een aantal kenmerken, Zo is de aansturing van medewerkers veel gebaseerd op vertrouwen, waardoor leiders anders aansturen en leidinggeven. De sturing is dan ook gericht op het resultaat van de werknemer en niet op de aanwezigheid. Doet hij fantastisch werk, maar zit hij niet elke dag op kantoor? Geen probleem! Vrijheid is bij het nieuwe werken erg belangrijk. Het laat werknemers zich vrij voelen, wat resulteert in betere resultaten.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe werken?

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk: verbeterde bedrijfsresultaten en een hogere arbeidsproductiviteit. Door dit zorg je uiteindelijk ook voor kostenbesparingen. Het neemt namelijk veel reis- en printkosten weg. Ook heb je een minder groot kantoor nodig omdat meer medewerkers vanuit andere locaties te werk gaan. Een ander belangrijk aspect is dat het bedrijf aantrekkelijker wordt voor potentiële nieuwe, vooral jongen, werknemers. Men houdt steeds meet van flexibiliteit en het nieuwe werken helpt hier enorm bij.

Wil je ook gaan werken aan het nieuwe werken, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Laat je coachen door adviesbureau YNNO. YNNO is een specialist als het gaat om agile werken, digitaal werken en het nieuwe werken en ze kunnen jouw bedrijf een stapje vooruitbrengen!