Midlife carrière switch: met behulp van loopbaancoaching 

Veel mensen bereiken op een bepaald moment in hun leven een punt waarop ze zich afvragen: “Is dit het nou?” Vooral rond hun veertigste of vijftigste levensjaar beginnen veel werkende mensen zich vast te voelen zitten in hun werk. Wat ooit uitdagend en spannend was, voelt nu routineus en leeg. Misschien mis je de passie voor het werk of denk je dat je nooit meer een nieuwe stap kunt maken. Dit wordt vaak gezien als een ‘midlife-carrière crisis‘. Maar wat als dit júist het moment is om iets nieuws te beginnen?

Veranderen van baan rond deze leeftijd kan eng zijn, maar het biedt ook de kans op een fijn en nieuw begin. En daar komt loopbaancoaching om de hoek kijken. Een loopbaancoach kan jou helpen om je richting weer te vinden, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en een werkleven te creëren dat je echt voldoening geeft. We bespreken hier hoe loopbaancoaching je kan begeleiden naar groei, zelfs als je nu het gevoel hebt helemaal vast te zitten.

Waarom een midlife carrièreswitch zo vaak voorkomt

Het is niet zo gek dat mensen in hun veertiger en vijftiger jaren gaan nadenken over een verandering van loopbaan. Dit komt door een combinatie van factoren:

1.Verlies van passie: Wat ooit een leuke uitdaging was, kan na jaren aanvoelen als sleur. Je hebt alles al gezien en gedaan, en dat geeft niet meer de voldoening die het ooit deed.

2. Veranderingen in je leven: Opgroeiende kinderen, financiële stabiliteit, of simpelweg het verlangen naar meer balans tussen werk-en privéleven, kunnen je doen afvragen of je dit werk nog wel wil blijven doen.

3. Het verlangen naar groei:  Misschien heb je het gevoel dat je niet meer groeit in je huidige job, of dat je competities niet meer worden uitgedaagd.

Het is spannend en leuk om na te denken over verandering, maar het kan ook nogal overweldigend aanvoelen en je angst inboezemen. Want waar begin je? En is het niet te laat om nu nog van koers te veranderen? Hier kan loopbaancoaching een belangrijke rol voor je vervullen!e

Wat loopbaancoaching voor je kan betekenen 

Loopbaancoaching is er niet alleen om je praktische adviezen te geven over hoe je een nieuwe baan vindt, maar helpt je ook bij het herontdekken van je sterke punten, het overwinnen van twijfels over jezelf, en het vinden van een nieuwe richting die echt bij jou past. Hier zijn een paar manieren waarop loopbaancoaching je kan helpen bij een midlife-carrière switch:

1.Het herontdekken van je sterke punten en passies

Na jarenlang in dezelfde sector of functie te hebben gewerkt, is het gemakkelijk om te vergeten waar je echt goed in bent of wat je echt leuk vindt. Een loopbaancoach helpt je om dat weer duidelijk voor ogen te krijgen. Samen kijken jullie naar je sterke punten, je talenten en wat je echt graag doet. Door middel van gesprekken, oefeningen en tests ontdek je opnieuw wat jou uniek maakt en wat jou drijft.

2.Het overwinnen van angst voor verandering

Eén van de grootste uitdagingen bij een verandering van baan is de angst voor het onbekende. Misschien vraag je je af: wat als het niet lukt? Wat als mijn inkomen lager wordt? Of wat als ik spijt krijg? Deze angsten zijn heel normaal, maar ze kunnen je ook tegenhouden om stappen te gaan zetten.

Loopbaancoaches zijn erop getraind om je te helpen deze angsten te overwinnen. Zij leren je hoe je op een gezonde manier naar verandering kunt kijken en hoe je risico’s kunt inschatten zonder verlamd te raken van angst. Ze helpen je bij het ontwikkelen van een plan dat rekening houdt met jouw onzekerheden, zodat je vol vertrouwen de eerste stappen kunt zetten.

Praktische tip: Maak samen met je coach een lijst van je grootste angsten en bekijk hoe realistisch ze eigenlijk zijn. Vervolgens kun je een stappenplan opstellen om deze angsten één voor één aan te pakken.

3. Kansen zien en netwerken

Een groot voordeel van loopbaancoaching is dat je toegang krijgt tot nieuwe perspectieven en tot netwerken. Coaches kunnen je wijzen op kansen die je misschien nog niet had overwogen. Dit kan variëren van nieuwe carrièremogelijkheden tot het vinden van een mentor of netwerk dat jou verder kan helpen.

Daarnaast kan een coach je helpen bij het opbouwen van je persoonlijke merk. Dit is vooral belangrijk als je van sector wilt veranderen. Hoe kun je je bestaande vaardigheden vertalen naar een nieuwe industrie? Hoe presenteer je jezelf als de ideale kandidaat voor een nieuwe baan? Dit zijn vraagstukken waar een loopbaancoach je mee kan helpen.

4. Een duidelijke strategie opzetten 

Een succesvolle verandering van loopbaan gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het vereist planning en geduld. Loopbaancoaching helpt je om een duidelijk, stapsgewijs plan te maken waarmee je je doelen kunt bereiken. Samen met je coach werk je aan een plan waarin je niet alleen kijkt naar wat je wil bereiken, maar ook hoe je daar komt.

Of het nu gaat om het bijwerken van je cv, het volgen van een nieuwe cursus, of het ontdekken van freelance werk; een coach helpt je om een strategie te ontwikkelen die past bij jouw situatie. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft en niet overdonderd wordt door de vele mogelijkheden die er zijn.

Praktische tip: Werk in kleine stappen. Bepaal elke week een nieuw doel dat je dichter bij je einddoel brengt. Zo maak je de overgang beheersbaar.

De impact van Loopbaancoaching op midlife carrière changes

Het is bewezen dat mensen die tijdens een midlife carrière crisis een loopbaancoach inschakelen, meer succesvol zijn. Niet alleen krijgen zij hulp bij praktische zaken, maar ze voelen zich ook emotioneel gesteund en gesterkt om grote beslissingen te nemen.

In een wereld waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert, en waar steeds meer mensen meerdere carrières hebben in hun leven, kan loopbaancoaching je helpen om vol vertrouwen de volgende stap in je carrière te zetten.

Verandering van baan

Een midlife carrière switch kan spannend en eng tegelijk zijn, maar het biedt ook enorme kansen voor persoonlijke en professionele groei. Met de begeleiding van een loopbaancoach kun je je sterke punten en passies opnieuw ontdekken, angsten overwinnen, en een carrièrepad vinden dat beter past bij waar je nu staat in het leven.

Als je nadenkt over een verandering, maar niet weet waar je moet beginnen, kan een loopbaancoach je helpen om duidelijkheid te krijgen en een plan te maken. Het is nooit te laat om je carrière een nieuwe wending te geven en werk te gaan doen dat jou voldoening geeft!